De arbeidsmarkt biedt steeds meer plek voor interim opdrachten. Want niet alleen kan het eigen personeel van een bedrijf op non-actief gaan, soms zorgen ook ontwikkelingen en koerswijzigingen voor tijdelijke bottlenecks of behoefte aan gespecialiseerde kennis. Medewerkers kunnen ziek raken of met zwangerschapsverlof gaan. Een bedrijf kan reorganiseren of uitbreiden. In al dat soort gevallen komt er een tijdelijke behoefte aan een professional die op interim basis de handen uit de mouwen steekt.
Vliegende kiep
Ben je een ervaren interimmer, dan weet je al wat je te wachten staat. Je wordt bijna blindelings ingevlogen en dient meteen in staat te zijn bij te springen, het voortouw te nemen en veranderingsprocessen te begeleiden. Vaak krijg je slechts een korte instructie. Je komt wel blanco binnen bij een bedrijf en wordt dus niet gehinderd door de heersende bedrijfscultuur.
Interim opdrachten, vier keer de moeite waard
Iemand die tijdelijke opdrachten aangaat, houdt van de dynamiek van zulke projecten. Heb je nog niet eerder zo’n opdracht aanvaard? Dat betekent niet dat je dat niet aan kan. Misschien is interimmer worden helemaal jouw ding. Naast uitdagend werk staan je minstens vier grote voordelen te wachten. Die worden hieronder geschetst.
1 Aangroei van je netwerk
Het hebben van een netwerk kan goed helpen om leuke klussen te scoren of je te attenderen op veelbelovende projecten die klaarstaan om aangeboden te worden. Heb je nu een vaste baan, dan wijzigt je netwerk niet zo snel. Je ‘pool’ bestaat dan uit de collega’s die je dagelijks steeds opnieuw tegenkomt. Ga je echter interim opdrachten doen, dan kom je steeds weer bij een nieuwe club mensen terecht. Zo groeit je contacten agenda in de loop van de tijd behoorlijk aan. Dit vergrote netwerk betekent ook dat je vaker geattendeerd wordt op leuke interim projecten.
2 Versterken van je ervaring en kennis
Bijna alle organisaties verlangen van een interimmer dat hij of zij behoorlijk flexibel is. De gewenste kennis van zo’n interimmer moet ook op orde zijn. En er dient een behoorlijk dosis praktische kennis te zijn over hoe procesveranderingen kunnen verlopen. Daarnaast zetten bedrijven die een interim opdracht uitzetten, je het liefst ook zo snel mogelijk op de werkvloer. Een korte instructie moet voldoen en dan komt het op jouw zelfstandigheid aan je in te zetten voor het bedrijf. Als er als sprake van inwerken is, gebeurt dat random en tussendoor. Bij de eerste interim opdrachten kun je dus even slikken en dan maar gewoon doorgaan. Maar bij vervolgprojecten leer je het klappen van de zweep kennen als geen ander. En daarom zul je steeds vaker worden gekozen voor interim opdrachten.
Striive – Flexibel en snel de beste professionals
3 Gezonde prikkels
Een interim-professional krijgt de hele dag door prikkels om uitdagingen aan te gaan en lopende zaken op te lossen. Dat betekent dat geen enkele dag gelijk is en dat je kunt blijven genieten van de dynamiek van je taken.
4 Mooi geld
Veel organisaties huren je in op basis van een all-in uurtarief. Het bedrag klinkt vaak heel aanlokkelijk totdat je beseft dat je vakantiegeld er ook in zit, je pensioenopbouw, een eindejaarsuitkering, enzovoort. Aan het eind van de rit bereken je echter dat je toch veel meer overhoudt dan iemand met een vast contract. Mooi geld verdienen met interim opdrachten, dus.