Wat is het belang van een uitvaartverzekering?

Home  /   Wat is het belang van een uitvaartverzekering?

Waarom zou ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht en als u over genoeg financiële middelen beschikt dan is een uitvaartverzekering ook niet noodzakelijk. Daarnaast zijn er alternatieven, maar een uitvaartverzekering biedt een hoop voordelen ten opzichte van de alternatieven.

Als u onverhoopt vroegtijdig komt te overlijden, dan wordt het totale verzekerd bedrag direct uitgekeerd. Vaak wordt als alternatief aangegeven dat u kunt sparen door maandelijks een bedrag in te leggen op een spaarrekening. Dit klopt, maar als u vroegtijdig komt te overlijden dan begrijpt u ook dat het bedrag op die spaarrekening waarschijnlijk niet de uitvaartkosten zal dekken. Een ander veel gehoord alternatief om de kosten van een uitvaart te dekken is de verkoop van een huis na een overlijden, tenminste als u geen gezin heeft dat in het huis blijft wonen. Dit klopt ook, maar de uitvaartkosten zullen wel eerst betaald moeten worden. De verkoop van een huis kan weken zo niet maanden duren, nog afgezien van het feit of het huis genoeg oplevert.

Een bijkomend voordeel van een uitvaartverzekering is de wijze waarop de verzekeringsmaatschappij omgaat met uw premie. Vaak wordt de premie van uw uitvaartverzekering gebruikt om waarde op te bouwen via bijvoorbeeld rentebijschrijvingen of beleggingen. Dit houdt in dat u vaak minder geld inlegt aan premie dan u uitgekeerd krijgt bij overlijden. U loopt hierbij geen risico omdat u een gegarandeerd bedrag uitgekeerd krijgt.

De belangrijkste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten is dat u uw nabestaanden niet achter laat met een hoop zorgen en stress in een moeilijke periode. Vaak is één telefoontje naar de maatschappij al voldoende om het bedrag op korte termijn uitgekeerd te krijgen. Uw nabestaanden hebben immers al genoeg aan hun hoofd.

Dekt de uitvaartverzekering de stijgende kosten van de uitvaart?

Dat kunt u zelf bepalen. Vaak is het mogelijk om het verzekerd bedrag jaarlijks te laten indexeren. Dit houdt in dat de verzekeringsmaatschappij per jaar kijkt naar de gestegen kosten van een uitvaart. Deze stijging wordt uitgedrukt in een percentage, een zogenaamde indexering. Uw verzekerd bedrag kunt u dan jaarlijks mee laten stijgen met deze indexering. Het gevolg hiervan is dat u wel meer premie gaat betalen om deze indexering op te kunnen vangen, aangezien uw verzekerd bedrag stijgt. Sommige maatschappijen maken gebruik van de daadwerkelijke kosten van de uitvaart en bepalen op basis hiervan het verzekerd bedrag. Dit houdt in dat het verzekerd bedrag (en dus de premie) soms kan stijgen, maar ook gelijk kan blijven.

Om er zeker van te zijn dat het verzekerd bedrag van uw uitvaartverzekering nog voldoende is kunt u zelf periodiek (ieder jaar, of iedere 5 jaar) een berekening doen op internet om de kosten van een uitvaart te bepalen. Als deze kosten overeenkomen met uw verzekerd bedrag dan zit u goed. Als uw verzekerd bedrag te laag is dan kunt u bijverzekeren door dit op te nemen met de verzekeringsmaatschappij.

Ilonka

"Internet, een medium om de hele wereld te bereiken." Ilonka is eigenaar van IFmedia.nl. Een mediabedrijf met meerdere shopping websites.